?

Vil man ha forhøyet CRP ved egglederbetennelse/bekkeninfeksjon?

Kvinne 19 . 07 April 2021
Spørsmål

Hei Vil man ha forhøyet CRP hvis man har egglederbetennelse/benneinfeksjon? Takk for svar

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei

Ja, du vil som hovedregel ha forhøyet CRP ved infeksjon i underlivet.

CRP eller C-reaktivt protein øker ved betennelsesreaksjoner i kroppen. Den reagerer raskt, det vil si at man kan følge et sykdomsforløp ved å se stigning og at den ved bedring synker fra dag til dag. Den er imidlertid noe treg, det vil si at den sier noe om situasjonen din slik den var for noen timer siden (opp til 1 døgn siden). Den vil derfor ha begrenset verdi hvis du for eksempel fikk plutselige sterke smerter i magen for 2 timer siden og man mistenker at du har en blindtarmbetennelse, for da har den ikke "rukket å reagere enda". Det samme vil gjelde ved mistanke om bekkeninfeksjon med relativt kort tid siden start av dine symptomer.

Den brukes også som hjelpemiddel for å skille mellom bakteriell- og virusinfeksjon. Bakterielle prosesser gir gjerne høyere verdier enn virusinfeksjoner.

Dersom du mistenker infeksjon/betennelse i eggleder/bekken, slik du skriver, så er det uansett viktig at du oppsøker din fastlege (evt. legevakt på kveld/helg/helligdager) for undersøkelse og avklaring. CRP vil i disse situasjonen kun være et hjelpemiddel.

Håper dette var oppklarende.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?